ایسنا/خراسان رضوی مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی ضمن اشاره به اینکه با پیشرفت کارخانهها و منابع آلودهزا جریان باد در شهرها رو به کاهش است و اگر شهرها به همین شکل به سمت بتنی شدن پیش بروند در سالهای آینده امکان زیست در آنها وجود ندارد، گفت: رفع معضل آلودگی هوا نیازمند یک سری اصلاحات در حوزه قانون است.
مهدی الهپور در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: وجود ۳۱ کانون گرد و غبار در خراسان رضوی این استان را با چالشی بزرگ مواجه کرده است. هر کجا انسان در طبیعت دست برده، اثر منفی آن را در حوزههای دیگر باید مشاهده کرد. ما در استان از شمال تا جنوب به نوعی دچار یک تخریب سرزمینی شدهایم و همین امر کانونهای گرد و غبار را بیشتر فعال کرده است.
وی بزرگترین عامل حفظ زنده بودن خاک را وجود آب دانست و گفت: گرد و خاک ناشی از فقر آب است. همچنین عوامل دیگری هم مانند کاهش بارندگیها در استان سبب افت شدید خروجی آب از چشمههای طبیعی و خشکیدن برخی از آنها شده و سطح سبز گیاهان علوفهای در مراتع مناطق را به میزان بسیار زیادی کاهش داده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی اظهار کرد: وجود کانونهای گرد و غبار باعث اختلال در تغذیه طبیعی جانوران و گیاهخواران در حیات وحش استان شده و دخالتهای غیرطبیعی، تامین آب و علوفه وحوش را به صورت دستی ضروری ساخته است.
آلودگی هوا آفت اصلی برای طبیعت است
وی در ادامه بیان کرد: مهمترین چالش دیگر که طبیعت استان را به خطر انداخته، آلودگی هواست. با شروع شدن فصل سرما این امر نیز تشدید میشود.
الهپور جایگزینی سوخت پاک را در حفظ طبیعت مهم دانست و گفت: مادامی که وجود صنایع بزرگ، نیروگاهها و استفاده از سوختهای فسیلی ادامه داشته باشد، وضعیت طبیعت همین است. باید تدابیری اندیشیده شود و سوخت پاک جایگزین سوختهای فسیلی شود.
وی خاطرنشان کرد: این تغییر ملزم به صدور مجوزهای مربوطه بوده و متاسفانه در این حوزه کم، کار شده است. هر کجا خواستیم سوختی مصرف کنیم سراغ سوختهای فسیلی رفتهایم. ما باید سوخت پاک را جایگزین سوختهای فسیلی کنیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی وظیفه قانونی مشخص شده برای دستگاهها را در حوزه محیط زیست بسیار وسیع دانست و بیان کرد: مواردی مانند استفاده از موتورهای برقی، اسقاط خودروهای فرسوده، کاهش آلایندگی صنایع، کاهش استفاده از آبهای آهکی فسیلی، تأمین حقابه تالابها برای حفظ زیست بوم در قانون از آن جمله است.
الهپور گفت: سوختهای فسیلی در همه حوزهها مانند کارخانهها، نیروگاهها، موتورخانههای مجتمعهای مسکونی، خودروهای شخصی و ناوگان عمومی دخیل هستند. کاهش این سوختها دست خود بشر است و هر چه بتوانیم مدیریت کنیم در کاهش آلودگی هوا سهم بیشتری داشتهایم.
رفع آلودگی هوا به اصلاحات قانونی نیاز دارد
وی با اشاره به اینکه دستگاههای متولی این امر باید در کاهش آلایندگیها به نحو صحیح عمل کنند، تصریح کرد: چنانچه دستگاههای مربوطه وظایف خود را به درستی انجام ندهند، فرایند کاهش آلودگی با مشکل مواجه خواهد شد. رفع این معضل نیازمند یک سری اصلاحات در حوزه قانون است. در این راستا باید اقدامات موثری انجام شود.
وی تاکید کرد: ما به هر روشی نباید زندگی کنیم و باید در طرحهای جامع و تفصیلی شهرها بازنگری شود. با پیشرفت کارخانهها و منابع آلودهزا جریان باد در شهرها رو به کاهش است. شهرها اگر به همین شکل به سمت بتنی شدن پیش برود در سالهای آینده امکان زیست وجود ندارد.
آخرین خودرو کمکدار ۱۰ سال پیش خریداری شده است
الهپور توضیح داد: سازمان حفاظت از محیط زیست در حوزه امکانات نیازمند تقویت تجهیزات است و اکنون آنچه شایسته استان باشد را نداریم. آخرین خودرو کمکدار بیش از ۱۰ سال گذشته خریداری شده، هزینههای خودروهای مستهلک بسیار بالا است؛ بنابراین نیاز به تغییر اساسی در حوزه تجهیزات و ساختمانهای محیط بانی وجود دارد.
تشکلهای مردمی موجود، زیبنده جمعیت خراسان رضوی نیست
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی خاطرنشان کرد: تشکلهای مردمی موجود، زیبنده جمعیت خراسان رضوی نیست. بنابر اصل ۵۰ قانون اساسی حفظ محیط زیست یک وظیفه عمومی است و فعالیت در این حوزه به گروه خاصی محدود نمیشود. از این رو تقویت تشکلهای مردمی و تنوعبخشی به گروههایی که میتوانند در این حوزه فعالیت کنند در اولویت برنامه حفظ محیط زیست قرار دارد.
الهپور در ادامه گفت: مطالبه اجتماعی در حفظ محیط زیست یک نیاز عمومی به شمار میرود و با توجه به اهمیت این موضوع فعالیت گروههای جهادی در این حوزه ضرورت و نیاز امروز جامعه است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی تصریح کرد: در خراسان رضوی، تنها شهر مشهد از ایستگاه سنجش هوا برخوردار است. تخصیص اعتبار ۱۰۰ میلیارد ریال برای ایستگاههای سنجش هوای پنج شهرستان از دیگر مصوبات سفر رئیس جمهور به خراسان رضوی است.
وی خاطرنشان کرد: تعمیر و نگهداری تجهیزات ایستگاههای سنجش هوا به هزینههای بالایی نیاز دارد؛ بنابراین حضور شرکتهای دانشبنیان با حفظ تأییدیههای سازمان ملی استاندارد نیاز اساسی است.
خراسان رضوی یکی از غنیترین زیستگاههای حیات وحش کشور است
الهپور با بیان اینکه این استان جزو ممتازترین استانهای کشور از لحاظ زیست جانوری و به نوعی یکی از غنیترین زیستگاههای حیات وحش در کشور است، بیان کرد: پلنگ بزرگترین گربهسان ایران است که به دلایل مختلف در بیشتر نقاط کشور کمیاب شده است، اما پلنگ و سایر گونههای گربهسانان در این استان موجود هستند. پراکندگی پلنگ در اغلب نقاط استان وجود دارد و خراسان رضوی جزو غنیترین و ممتازترین استانهای کشور در تنوع زیستی به شمار میرود.
چرا پلنگ را در بیشتر نقاط کشور از دست دادهایم؟
وی با اشاره به کمرنگ شدن پلنگ در بسیاری از نقاط کشور، افزود: یکی از دلایلی که پلنگ را در بیشتر نقاط کشور از دست دادهایم، شکارهای نابجا و تامین غذای حیوان است. اگر حیوان نتواند غذای خود را تامین کند قصد مهاجرت میکند. خراسان رضوی به دلیل تنوع زیست محیطی برای تامین غذای پلنگ بسیار غنی است.
الهپور بیان کرد: متاسفانه تاکنون ۲ مورد از گربهسانان شامل شیر و ببر را از دست دادهایم. گربهسانان در واقع راس هرم اکولوژی و غذایی هستند، وقتی راس هرم فعال و پویا باشد عوامل قاعده هرم، زیستِ مناسبی دارند. از این رو باید برای حفظ عناصر اصلی هرم طبیعت تلاش کنیم.
پارک ملی تندوره بیشترین تراکم گونه پلنگ کشور را داراست
وی مطرح کرد: پارک ملی تندوره یکی از پارکهای ملی ایران است که در شهرستان درگز وجود دارد و بیشترین تراکم گونه پلنگ کشور را داراست. این امر یکی از شاخصههای مهم زیستی در استان بهشمار میآید.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی اعلام کرد: پارک ملی و منطقه حفاظت شده تندوره یکی از بهترین زیستگاههای جانوران وحشی به ویژه پلنگ، قوچ، میش و اوریال است. همچنین گونههای مختلف پرندگان بومی مانند دلیجه، کبک، تیهو، قرقاول، بلدرچین معمولی، کبوتر چاهی، قمری، یاکریم، قرقی، سار، زاغی، کلاغ گردنبور، کلاغ ابلق، الیکایی، توکای سیاه، زردپره کوهی، زردپره مزرعه، انواع جغد و… در این منطقه زندگی میکنند.
وی قرقاول را پرنده انحصاری پارک تندوره معرفی و تصریح کرد: سارگپه پابلند، عقاب دشتی، عقاب شاهی، عقاب طلایی، کرکس، هما، لیل، کوکر، هدهد، چکاوک طوقی، پپت خاکی و… گروهی از پرندگان مهاجر هستند که در فصلهای خاص به پارک تندوره سفر میکنند.
الهپور خاطرنشان کرد: خراسان رضوی دارای ۴۱ منطقه چهارگانه و شکار ممنوع شامل ۲۸ اثر ملی طبیعی، پارک ملی، پناهگاه حیات وحش، مناطق حفاظت شده و ۱۳ منطقه شکارممنوع است. حدود ۸۰ گونه پستاندار، ۲۸۵ گونه پرنده، ۲ گونه دوزیست، ۶۸ گونه خزنده و ۲۴ گونه ماهی در طبیعت خراسان رضوی زیست میکنند.
وی با بیان اینکه ۲۱ درصد سطح زیستگاههای طبیعی و وحوش استان تحت حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست خراسان رضوی است، مطرح کرد: اکنون از ۱۱ و نیم میلیون هکتار زیستگاههای طبیعی و وحوش در سطح استان ۲ و نیم میلیون هکتار آن را مناطق چهارگانه شامل پارک ملی، پناهگاه حیات وحش، اثر طبیعی ملی، مناطق حفاظت شده و مناطق شکار ممنوع تشکیل میدهد.
وی در ادامه سخنان خود با بیان این مطلب که حیات وحش در هیچ کجا جامعه و کلونی مسکونی و جای مشخص ندارد، اظهار کرد: برابر قانون نمیتوانیم مدیریت مناطق آزاد را نادیده بگیریم. در سراسر خراسان رضوی، محیطبان سازمان حفاظت از محیط زیست مسئولیت مراقبت از حیات وحش را بر عهده دارد.
انتهای پیام