آرزو کاوه ئی با بیان اینکه کاهش پنج درصدی وزن می‌تواند سبب کنترل قند خون شود گفت: چاقی باعث افزایش مقاومت به انسولین و تاثیر کمتر دارو‌های مخصوص دیابت می‌شود.

او گفت: کنترل اندازه محیط دور شکم نیز یکی از عوامل مهم در پیشگیری از دیابت است بنابراین توصیه می‌شود نسبت به کاهش وزن خود از طریق کاهش کالری دریافتی و افزایش فعالیت بدنی اقدام شود.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان، با تاکید بر اینکه باید مصرف فیبر را در رژیم غذائی از طریق مصرف بیشتر سبزی و میوه ها، حبوبات و نان‌های سبوس دار افزایش داد گفت: فیبر‌های محلول موجود در میوه‌هایی مثل سیب، آلو و مرکبات و غلاتی نظیر جو ۲ سر و جو و انواع حبوبات سبب پایین آوردن کلسترول خون می‌شود و به میزان زیادی به کاهش وزن کمک می‌کند.

کاوه ئی گفت: مصرف بیش از حد چربی و روغن علاوه بر مشکلاتی که برای سیستم قلب و عروق ایجاد می‌کند، سبب افزایش کالری دریافتی و بروز اضافه وزن و چاقی می‌شود که زمینه ساز و تشدید کننده دیابت است.

او با عنوان اینکه پیشگیری و کنترل دیابت با انتخاب درست مواد غذائی میسر است گفت: مصرف روزانه ۶ وعده غذائی شامل صبحانه، میان وعده صبح، ناهار، عصرانه، شام و آخر شب باعث کنترل بهتر قند خون می‌شود و باید در این وعده‌های غذایی جو دوسر، مرکبات، سبزیجات برگ سبز، قارچ، گل کلم، ماست، شیر و مغز‌ها استفاده کرد.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: مصرف غذا‌هایی که قند خون را بیشتر افزایش می‌دهند مانند برنج کته، سیب زمینی، هویج پخته، انواع آب میوه‌ها و کمپوت‌های صنعتی را باید محدود کرد.

کاوه ئی گفت: اضافه وزن و چاقی، نمک و رژیم غذائی ناسالم، نمک و منابع غذائی سدیم از عوامل موثر در ایجاد فشار خون به شمار می‌روند و افراد با وزن بالاتر از حد طبیعی، احتمال بالایی برای ابتلا به فشار خون بالا دارند.

او گفت: پرفشاری خون در افرادی که وزن بالا دارند ۲ تا ۶ برابر بیشتر از افرادی است که اضافه وزن ندارند.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: رژیم غذایی حاوی مقادیر اندک میوه و سبزیجات و مقادیر زیاد چربی، سبب افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا می‌شود.

کاوه ئی گفت: بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون بالا به نمک حساس هستند چراکه مصرف زیاد نمک، فشار خون را در بیشتر افراد بالا می‌برد.

او گفت: سدیم (ماده موثره نمک) در انواع محصولات غذایی به صورت آشکار و پنهان وجود دارد و مهمترین منبع سدیم (نمک) دریافتی در کشور ما نان است که با مصرف نان‌هایی که بیشتر از حد مجاز یعنی بیش از یک درصد نمک دارند، روزانه مقادیر زیادی نمک (سدیم) وارد بدن انسان می‌شود.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان، برخی از منابع عمده غذایی سدیم را شامل مواد غذایی نمک سود و دودی شده دانست و گفت: انواع شور و ترشی، دسرها، انواع سس‌های سالاد، سویا سس، زیتون و خردل و سوپ‌های آماده‌ای که خریداری می‌شوند سدیم بالایی دارند مگر اینکه بر روی آن‌ها ذکر شود بدون نمک تهیه شده است.

کاوه ئی، تنقلات شور نظیر چیپس سیب زمینی، چیپس ذرت، چوب شور، آجیل و مغز‌های شور، کراکرنمکی، فرآورده‌های غلات حجیم شده، مونو سدیم گلوتامات (MSG) که در محصولاتی مانند بیسکویت و شکلات‌های خارجی به کار رفته، جوش شیرین که در پخت کیک و شیرینی کاربرد دارد و نان‌هایی که در پخت آن‌ها جوش شیرین به کار رفته را از منابع عمده غذایی سدیم برشمرد.

او درباره مقدار مجاز مصرف نمک گفت: طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی، حداکثر مقدار نمک مصرفی در افراد زیر ۵۰ سال پنج گرم (یک قاشق چایخوری) است که معادل ۲ هزار میلی گرم سدیم می‌شود و افراد بالای ۵۰ سال و بیماران قلبی عروقی و کودکان باید روزانه کمتر از سه گرم نمک مصرف کنند.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: برای پیشگیری از فشار خون بالا و کنترل آن، کنترل وزن، کاهش مصرف چربی، کاهش مصرف نمک (سدیم)، افزایش مصرف منابع غذائی پتاسیم، کلسیم و منیزیم، افزایش مصرف منابع غذائی امگا ۳ و استفاده از برخی از مواد غذائی کاهش دهنده فشار خون مانند سیر و برخی از ادویه‌ها ضروری است.

کاوه ئی گفت: چربی اضافی ذخیره شده در بدن به ویژه چربی ناحیه شکمی می‌تواند موجب افزایش فشار خون شده و در نتیجه خطر بروز حمله قلبی و مغزی را افزایش دهد؛ کاهش وزن به تنهایی یکی از موثر‌ترین درمان‌های غیر دارویی برای مبتلایان به فشار خون بالا است.

اوگفت: کسانی که یکی یا هر ۲ والدین آن‌ها مبتلا به فشار خون بالا هستند و افراد بالای ۵۰ سال احتمال زیادی برای ابتلا به پر فشاری خون دارند.

source

توسط postbin.ir