یکی از ۷ توصیه راهبردی و کاربردی به دولت جدید، در سخنان مقام معظم رهبری طی مراسم تنفیذ حکم ریاستجمهوری دوره چهاردهم، پیرامون مسائل سیاست خارجی بود که دارای دو محور برخورد فعال و اثرگذاری در حوادث جهانی و منطقهای و رعایت اولویتها در ارتباطات خارجی بود.
در این راستا محسن پاکآیین، دیپلمات پیشین کشورمان و سفیر اسبق ایران در جمهوری آذربایجان، در گفتوگو با ایکنا به تبیین اولویت اساسی سیاست خارجی دولت چهاردهم پرداخت و گفت: مسیر سیاست خارجی دولت چهاردهم مبتنی بر اصول و راهکارهایی است که توسط شورای عالی امنیت ملی مصوب شده و به تأیید رهبر انقلاب رسیده است.
بیشتر بخوانید:
وی با تأکید بر اینکه اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، همکاری با کشورهای همسایه، اسلامی و غیرمتعهد است، افزود: در مجموع کشورهایی در اولویت تعامل و همکاری هستند که روابط خوبی با جمهوری اسلامی ایران داشته و علیه ایران، خصومت نداشته و به دنبال توسعه روابط با ایران باشند.
تقویت روابط با کشورهای اوراسیا
این دیپلمات با سابقه کشورمان یادآور شد: اولویت تقویت روابط با همسایگان، کاملاً روشن است و این موضوع به عنوان راهبرد باید در دستور کار دولت چهاردهم قرار گیرد. در بین همسایگان ما کشوری مانند روسیه، قدرتمند و عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل است و در میان همسایگان دور نیز چین این وضعیت را دارد و هر دو در منطقه اوراسیا قرار دارند.
وی با بیان اینکه تقویت روابط با کشورهای اوراسیا به ویژه در بُعد اقتصادی باید در دستور کار قرار گیرد، بیان کرد: همکاری با کشورهای خلیج فارس، اهمیت ویژهای به خصوص برای تأمین امنیت این آبراهه و توسعه همکاریهای اقتصادی دارد.
توسعه روابط با کشورهای همسو با ایران
پاکآیین ادامه داد: با کشورهای آسیای مرکزی، قفقاز، پاکستان و ترکیه میتوان ارتباطات نزدیکی را داشته باشیم. درباره کشورهای فرامنطقهای نیز باید گفت توسعه روابط با کشورهای همسو با جمهوری اسلامی ایران چون آفریقا و آمریکای لاتین میتواند در اولویت قرار گیرد.
دیپلمات پیشین کشورمان با تأکید بر اینکه نمیتوانیم سیاست تک گزینهای با قدرتها و سایر کشورها داشته باشیم، تصریح کرد: محدودیتی در سیاست خارجی برای داشتن روابط با کشورهای جهان نداریم. تعامل و همکاری با برخی از کشورها به دلیل روابط دوستانهای که با جمهوری اسلامی ایران داشتهاند از جمله همسایگان و کشورهایی در آفریقا، آسیا و اوراسیا حائز اولویت است.
عدم روابط با کشورهایی که در مسیر منافع دشمن هستند
سفیر پیشین کشورمان در جمهوری آذربایجان گفت: برخی کشورهای اروپایی چون انگلیس، آلمان و فرانسه علیه ایران خصومت دارند. لذا جمهوری اسلامی ایران با آنها رابطه رسمی دارد. متأسفانه رویکردهای این سه کشور معمولاً در طول تاریخ پس از پیروزی انقلاب اسلامی، علیه جمهوری اسلامی و در مسیر منافع دشمنان ایران قرار داشته است.
وی با تأکید بر اینکه کشورهای اروپایی فوقالذکر از زمان جنگ تحمیلی در کنار ایران نبودند، افزود: همچنین درباره مباحث حقوق بشری، مباحث موهومی را مطرح میکنند؛ البته اگر این کشورها رویکرد خود را اصلاح کنند قطعاً میتوانند از دوستی با ایران بهرهمند شوند.
این دیپلمات با سابقه کشورمان درباره شهادت اسماعیل هنیه در آغازین روزهای فعالیت رسمی دولت چهاردهم و تاثیری که بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران خواهد داشت، افزود: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای انقلاب اسلامی، رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمیشناخته است و آن را نظام نامشروع، جعلی و اشغالگر سرزمین فلسطین میداند.
حمایت از آرمان آزادی فلسطین
وی تصریح کرد: بنابراین یکی از اصول اصلی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران این موضوع است که با تغییر دولتها رویکرد فوق تغییر نمیکند. ایران این رژیم را یک رژیم تروریست میداند و به طور طبیعی سیاست جمهوری اسلامی ایران در تمام دولتها از جمله دولت چهاردهم مبتنی بر حمایت از آرمان آزادی فلسطین و مقابله با جنایات و نسلکشی رژیم صهیونیستی در مجامع بینالمللی است لذا این مسیر را در دولت چهاردهم قطعاً دنبال خواهیم کرد.
پاکآیین با بیان طرح راهحل مسئله فلسطین با برگزاری همهپرسی جامع با حضور مسلمان، یهودیان و مسیحیان در اراضی اشغالی که در سازمان ملل ثبت شده است، افزود: رایزنیها را دولت چهاردهم در موضوع مطروحه انجام خواهد داد.
ترور هنیه؛ مغایر موازین بینالمللی
وی درباره سناریوی احتمالی برای پاسخگویی و تأکید مقام معظم رهبری بر خونخواهی قطعی شهید هنیه که میهمان ویژه جمهوری اسلامی ایران بود، اظهار کرد: ترور شهید اسماعیل هنیه مغایر با موازین بینالمللی و مقررات جاری جهانی است و از سوی هیچ کشوری پذیرفته نیست و ایران نیز طبق مقررات بینالمللی، حق مقابله به مثل و دفاع از خود را دارد.
پاکآیین در پایان با تأکید بر اینکه چگونگی پاسخگویی، زمان و مکان این واکنش با تصمیمگیری مسئولان مربوطه خواهد بود، گفت: قطعاً این اقدام، پاسخ و واکنش قطعی و پشیمانکننده خواهد داشت؛ بنابراین رژیم صهیونیستی باید منتظر باشد.
گفتوگو از سمیرا انصاری
انتهای پیام
source