تاریخ انتشار •به روز شده در
تحلیگران بر این باورند حمله ناگهانی مخالفان بشار اسد در سوریه بعد از آتشبس در لبنان، در زمانی صورت گرفت که ایران در تقابل با اسرائیل و تضعیف متحد لبنانیاش حزبالله، و روسیه بواسطه جنگ اوکراین، توان کمتری در حمایت از متحد خود بشار اسد دارند.
سوالی که اکنون مطرح شده این است که آیا اسرائیل که همزمان در چند جبهه درگیر شد، سودای درگیری شدید و باز کردن جبهه دیگری و این بار در جبههای به نام سوریه را در سر میپروراند؟
وبسایت خبری «نیوعرب» در گزارشی این احتمال را مطرح کرده که اسرائیل پس از آتشبس لبنان موج تازه حملات خود را در منطقه متوجه سوریه خواهد کرد.
در این گزارش آمده است که سوریه احتمالاً پس از توافق آتشبس لبنان، شاهد افزایش حملات اسرائیل خواهد بود، این در حالیست که بنیامین نتانیاهو پیشتر به بشار اسد درباره «بازی با آتش» هشدار داده است.
نویسنده سپس این فرضیه را مطرح میکند که جنگ علیه حزبالله ممکن است فراتر از مرزهای لبنان گسترش یابد؛ در همین حال به این نکته اشاره شده است که بشار اسد به سرعت حمایت حامیان خود را که دیگر قدرتی ندارند، از دست میدهد.
سوریها پیشتر دردها و مصائب جنگ در لبنان را با کشته شدن دست کم ۱۱۱ پناهجو، از جمله ۳۹ کودک، در شدیدترین مرحله حمله اسرائیل به این کشور طی روزهای ۲۳ سپتامبر تا ۲۸ نوامبر احساس کرده بودند.
این حملات هزاران خانواده لبنانی آواره را مجبور کرد تا با اکراه به سوریه فرار کنند، جایی که شمار قابل توجهی از نیروهای حزبالله کمر به حمایت از رژیم اسد بستهاند.
بنا به گزارشها، آتشبس لبنان شامل الحاقیه محرمانه و جداگانهای بین واشنگتن و تلآویو بوده است که به اسرائیل اجازه میدهد به اهداف حزبالله در داخل سوریه، از جمله زنجیرههای مشکوک تأمین این نیرو، حمله کند.
اسرائيل طی ۱۰ سال گذشته بارها دست به این گونه حملات زده اگر چه به ندرت مسئولیت آنرا قبول کرده است؛ با این حال ناظران طی ماههای گذشته شاهد افزایش این حملات بودند و اعتقاد دارند که اسرائیل ممکن است از این پس و در پی آتشبس صورت گرفته با حزبالله بر شدت حملات خود به سوریه بیافزاید.
هدف بعدی اسرائیل؟
بنیامین نتانیاهو اندکی پس از اجرایی شدن توافق آتشبس لبنان در روز سهشنبه، به شکلی کمسابقه و صریح به بشار اسد هشدار داد و گفت که او «با آتش بازی میکند.»
نخست وزیر اسرائيل همچنین ارتش سوریه را به شبکه شبه نظامیان حزبالله و ایران پیوند داد، موضوعی که همزمان با پیشروی شورشیان در شمال، خطر مواجه شدن سوریه با حملاتی تازه از سوی اسرائیل را افزایش میدهد.
مُهند علی، پژوهشگر ارشد در مرکز خاورمیانه کارنگی اظهارات نتانیاهو را مهم خوانده و تاکید میکند که این اظهارات همزمان با پیشروی همپیمانان ترکیه در شمال سوریه مطرح میشود.
وی میافزاید: «اسد امروز قطعاً ضعیفتر است و عقبنشینی او در شمال قطعاً بر هر گونه تصمیمگیری درباره ایران و حزبالله تأثیر خواهد گذاشت.»
در حالی که دست و دخالت مستقیم اسرائیل در حمله شورشیان سوری به حلب دستکم در این برهه دیده نمیشود، اما ضعف اتحاد منطقهای تحت رهبری ایران، که اسد پیشتر برای کلیه موفقیتهای خود علیه شورشیان به آن متکی بود، به مخالفان جرأت و جسارت بیشتری داده است.
در گزارش نیوعرب آمده است: حزبالله، نیرویی که زمانی کلید بقای اسد بود، اکنون با توجه به تشدید حملات اسرائيل به سوریه به پاشنه آشیل او تبدیل شده است،.
از جمله این حملات، بمباران یک آپارتمان در منطقه المزّه دمشق در ماه گذشته بود که هشت غیرنظامی طی آن کشته شدند؛ اسرائیل همچنین همزمان با افزایش حملات زمینی در منطقه بلندیهای جولان، ویلای برادر رئیس جمهوری سوریه را نیز بمباران کرد و با توجه به عدم مقاومت نیروهای رژیم سوریه در برابر حملات اسرائیل، بشار اسد در نظر مخالفانش بیش از پیش آسیبپذیر نشان میدهد.
محور مقاومت
مستشاران حزبالله و سپاه پاسداران که برای حمایت از رژیم اسد به سوریه اعزام شدهاند، به ندرت هدف بمباران اسرائیل در خطوط مقدم قرار میگیرند، اما آنهایی که در زنجیره تامین نظامی حزب الله و ایران نقش دارند، از جمله واحدهای ارتش سوریه، تاکنون بارها به ویژه در اطراف مرزهای سوریه و عراق و نیز سوریه و لبنان، هدف حملات اسرائيل قرار گرفتهاند.
بنت شلر، رئیس بخش خاورمیانه در بنیاد هاینریش بوئل میگوید: «محور مقاومت یک اتحاد معمولی بین طرفهایی نیست که در سطح همدیگر قرار دارند، بلکه بیشتر نتیجه حمایت قدرت ایران در منطقه است… حزبالله نمیتواند بدون هماهنگی با تهران اقدام کند و تا حدی همین موضوع در مورد رژیم سوریه نیز صدق میکند، بنابراین از اعضای نابرابر تشکیل شده است.»
وی میافزاید: «من فکر میکنم ایران متقاعد شده بود که در مسیر پیروزی قرار دارد، زیرا در طول سالها در جهت تقویت قدرت خود در منطقه بسیار موفق بود. آنها باید اسد را در قدرت نگه میداشتند تا اطمینان حاصل کنند که کریدورهای زمینی برای حمایت از حزبالله فعال باقی میمانند، بنابراین سوریه با حضور ایران و پایگاههایی که آنجا ایجاد کرده و بواسطه آن اداره برخی مناطق را نیز در دست گرفته، همراهی کرده است.»
پس از آنکه روسیه و ایران طی یک ضدحمله مشترک بزرگ از سال ۲۰۱۵ امنیت بخش زیادی از سوریه را تضمین کردند، به نظر میرسد تهران از سرکوب سریع حزبالله و فرماندهان سپاه پاسداران توسط اسرائیل و سایر پیروزیهای نظامی در شام غافلگیر شده باشد.
شلر میافزاید: «وقتی موصل، رقه و حلب به دست نیروهای عراقی، دمشق و کردهای سوری افتاد، تهران احساس کرد که هیچ کلانشهر سنی مهم دیگری در شمال (منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا) وجود ندارد، بنابراین آنها سهلانگاری در پیش گرفتند و از آماده شدن نسبت به آنچه در راه بود غافل شدند.»
تلفات غیرنظامیان
نیوعرب در پایان به تلفات غیرنظامیان در حملات اخیر اسرائيل به سوریه اشاره میکند و تاکید دارد که تلآویو بدین ترتیب به نسبت گذشته به عملیات خود در سوریه تنوع بخشیده است و اسرائيل اکنون بیشتر زیرساختهای غیرنظامی را هدف قرار میدهد و تنها به پایگاههای مرتبط با سپاه پاسداران اکتفا نمیکند.
در این گزارش سپس به حملات هوایی روز دوشنبه به شهری مرزی القصیر سوریه اشاره شده که طی آن ۲ پل و مسیرهای منتهی به لبنان تخریب شد.
بنا به این گزارش، یک جاده کلیدی که دمشق را به شمال متصل میکند نیز اوایل این ماه پس از بمباران کاروانی از کامیونها در استان حمص آسیب دید.
هدف قرار دادن جادهها، پلها و ساختمانهای مسکونی در سوریه باعث افزایش شدید تلفات غیرنظامیان شده است، به نحوی که بنا به گزارش شبکه حقوق بشر سوریه، این حملات طی سال جاری تاکنون جان ۳۵ شهروند سوری از جمله ۱۰ کودک و ۱۱ زن را گرفته است.
یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید
source