برابر سرشماری سال ۲۰۲۴، کالیفرنیا با ۲۱۰,۱۲۸ نفر بیشترین تعداد ایرانی را در ایالات متحده دارد که ۰.۵۴ درصد از جمعیت این ایالت را تشکیل می دهند که در معرض پیامدهای آتش سوزی در این ایالت هستند. در حال حاضر پنج آتش سوزی بزرگ در سراسر لس آنجلس در حال وقوع است. اولین آتش سوزی در مراتع در صبح روز سه شنبه در Pacific Palisades، محله ای در لس آنجلس در شرق مالیبو، آغاز گزارش شد. به گفته اداره جنگلداری و حفاظت از آتش کالیفرنیا، این آتش سوزی تا بعد از ظهر چهارشنبه، به وسعتی بیش از ۱۵,۰۰۰ هکتار افزایش یافته بود. این در حالی است که در حال حاضر، حداقل ۱۷,۲۳۴ هکتار را پوشش می دهد. دانیل سواین، دانشمند آب و هوا گفته که برخی از خشک ترین پوشش گیاهی پس از فروکش کردن قوی ترین بادها به وجود می آیند و هشدار داد: ” واقعیت این است که یک دوره بسیار طولانی از خطر آتش سوزی بالا وجود خواهد داشت. “

 مقامات امریکایی گفتند که شهرستان لس آنجلس برای این فاجعه آماده نیست وآتش نشانان کافی در لس آنجلس برای رسیدگی به چهار آتش سوزی جداگانه به این بزرگی وجود ندارد.

گاوین نیوسام، فرماندار کالیفرنیا هم گفته که فصل آتش سوزی در ایالت کالیفرنیا “به تمام طول سال” تبدیل شده و علیرغم اینکه این ایالت “به طور سنتی” شاهد آتش سوزی در این زمان از سال نیست،  ظاهرا به تأثیر تغییرات آب و هوایی مربوط است. در همین راستا رابرت لونا، کلانتر لس آنجلس، روز پنجشنبه با ترغیب مردم به ترک مناطق آسیب دیده، هشدار داد که هر ساکنی که دستور تخلیه را که توسط قانون صادر شده است را نادیده بگیرد، ممکن است دستگیر شود.

ماهیت سخت آتش سوزی ها منجر به گزارش هایی مبنی بر خشک شدن شیرهای آتش نشانی در سراسر شهر شده است. مقامات روز چهارشنبه تأیید کردند که آتش سوزی در مناطق جنگلی که به دلیل کمبود بارندگی، سوخت خشک و بادهای شدید با سرعت ۹۹ مایل در ساعت گسترش یافته است، تاکنون حداقل پنج نفر را کشته است.

این در شرایطی است که کاخ سفید روز چهارشنبه گفته که جو بایدن مصوبه ای درباره فاجعه بزرگ در کالیفرنیا را تصویب کرد که راه را برای دسترسی به بودجه و منابع فدرال هموار می کند. در بیانیه کاخ سفید آمده است که رئیس جمهور «بر بسیج منابع نجات دهنده و حفظ حیات در سراسر منطقه متمرکز است» و «برای کسانی که عزیزان خود را از دست داده اند، اموال آنها آسیب دیده است، مجروح شده اند، و برای همه کسانی که از این آتش سوزی و سایر آتش سوزی های ویرانگر در منطقه آسیب دیده اند، دعا می کند.»

توضیح علمی آتش سوزی های امریکا چیست؟

جیکوب بندیکس استاد بازنشسته گروه جغرافیا و محیط زیست در دانشگاه سیراکیوس واقع در نیویورک معتقد است: «آتش سوزی هایی که در حال حاضر چندین محله در منطقه لس آنجلس را ویران می کند، تأثیر تغییرات آب و هوایی را به ما یادآوری می کند. این آتش سوزی ها توسط بادهای بدنام «سانتا آنا» در سراشیبی هدایت می شوند که با پایین آمدن، به مرور گرمتر و خشک تر می شوند و شرایط آتش زا بودن را ایجاد می کنند. این بادها در زمستان قوی تر هستند، اما از نظر تاریخی تا زمستان باران کافی برای خیس کردن سوخت و محدود کردن آتش سوزی وجود دارد. بنابراین، آتش سوزی های ناشی از سانتا آنا معمولا در پاییز متمرکز می شوند، زمانی که بادها شروع شوند اما مواد سوختنی همچون مراتع، هنوز خشک هستند.»

این دانشمند در ادامه افزود «اینجاست که تغییرات آب و هوایی وارد می شود. در حال حاضر ماه ژانویه است، اما کالیفرنیای جنوبی همچنان خشک است و خشکسالی و دمای بالا به شدت آتش افزوده است. هم خشکسالی و هم گرما در زمینه تغییرات آب و هوایی ناشی از فعالیت انسان است، بنابراین آتش سوزی هایی که اکنون می سوزند را نمی توان به عنوان رویداد غیرعادی نادیده گرفت. ما باید بدانیم که چنین آتش سوزی هایی احتمالا در آینده رایج تر می شوند. این باعث خواهد شد تقریبا همه افراد در منطقه با افزایش هزینه های بیمه یا مشکل در دریافت بیمه مواجه خواهند شد.»

چرا آتش سوزی ها گسترده شد؟

ترکیبی از عوامل، آتش سوزی لس آنجلس را تشدید کرد. امسال در منطقه لس آنجلس باران کمی باریده و آخرین نقشه نظارت بر خشکسالی ایالات متحده که هفته گذشته منتشر شد، بخش هایی از جنوب کالیفرنیا را “به طور غیرعادی خشک” گزارش کرده است. از این رو همراه با دمای گرمتر از حد معمول، این منطقه در روزی که آتش سوزی گزارش شد، با طوفان و باد دست و پنجه نرم می کرد و ترکیب این عوامل به شدت آتش سوزی افزود.

در همین راستا پروفسور دیفنباگ از دانشگاه استنفورد می گوید: «سرویس ملی هواشناسی وزش باد نزدیک به ۱۰۰ مایل در ساعت را در منطقه ای گزارش کرد که با فصلی بسیار گرم با بارندگی نزدیک به صفر مواجه بود. “این یک وضعیت بسیار پرخطر است و از قبل پیش بینی شده بود.» همچنین به گفته انجمن روسای آتش نشانی غربی، این آتش سوزی ها در خارج از فصل آتش سوزی این ایالت رخ می دهد، که معمولا از ماه مه تا اواخر اکتبر یا نوامبر در منطقه کالیفرنیای جنوبی ادامه دارد. از این رو دمای گرمتر و خشکسالی طولانی مدت می تواند به این معنی باشد که آتش سوزی های جنگلی ممکن است خارج از فصل معمول خود انجام شود.

در همین راستا کریستال ریموند، معاون مدیر همکاری آتش سوزی و تاب آوری جنگل های غربی در دانشگاه واشنگتن می گوید: “به دلیل روند گرم شدن زمین متاثر از تغییرات آب و هوایی، پوشش گیاهی کمی خشک تر است و فصل آتش سوزی کمی دیرتر است. ” و “شما شانس کمتری برای کنترل این فصل خشک دارید که همزمان با باد سانتا آنا همپوشانی داشته است»

این در حالی است که گروه دیگری از کارشناسان  معتقدند آتش سوزی و خطوط برق، محرک های اصلی هستند. نتیجه یک گزارش کارشناسی در سال ۲۰۲۲ نشان داد که شرکت های آب و برق به اندازه کافی برای جلوگیری از آتش سوزی ها تلاش نمی کنند. اما آتش سوزی های ناشی از رعد و برق، یک روند نسبتا جدید است. طوفان های رعد و برق غیرقابل پیش بینی و بسیار قدرتمند، مناطق خشک و آسیب پذیر را تحت تاثیر قرار می دهد. دانشمندان می گویند با گرم شدن سیاره زمین، انتظار رعد و برق بیشتری را باید داشت آن هم در جایی که متاثر از خشکسالی، بیش از ۱۶۳ میلیون درخت از بین رفته اند.

چرا این آتش سوزی های بزرگ همزمان رخ داد؟

کارشناسان در امریکا  از روزها قبل نسبت به وزش بادهای مخرب که به ۵۰ تا ۸۰ مایل در ساعت و حتی بالاتر از ۱۰۰ مایل در ساعت در کوهستان می رسد، هشدار داده بودند. بادها همراه با هوای خشک، آتش سوزی را در جنوب کالیفرنیا ایجاد کرد. تپه ها نیز پس از دو زمستان بارانی که قبل از زمستان امسال بود، پوشیده از پوشش گیاهی بودند.

 از این رو پیشبینی ها حکایت از آن داشت که اواخر پاییز و زمستان آتش سوزی های فاجعه باری در کالیفرنیا رخ دهد. در دوره های بدون بارش قابل توجه، همانطور که در زمستان امسال اتفاق افتاده، پوشش گیاهی به شدت خشک می شود و هوای خنک تر در کالیفرنیا مصادف با بادهای سانتا آنا، تندبادهای شدید و خشکی را که از نوادا و یوتا به جنوب کالیفرنیا می وزد با ویرانگرترین آتش سوزی های منطقه مرتبط می کند.

آنچنان که قابل یادآوری است مرگبارترین و مخرب ترین آتش سوزی در تاریخ کالیفرنیا، که شهر پارادایس در کالیفرنیای شمالی را ویران کرد، در اواسط نوامبر ۲۰۱۸ رخ داد.

آیا آتش سوزی ها در آینده عادی خواهند بود؟

اقداماتی مانند سوزاندن کنترل شده مراتع یا مدیریت پوشش گیاهی می تواند به مدیریت خطرات آتش سوزی کمک کند و کارشناسان می گویند که جوامع باید برنامه های تخلیه جمعیت داشته باشند و هر برنامه توسعه ای را با در نظر گرفتن آتش سوزی برنامه ریزی کنند. اما آتش سوزی های جنگلی، مدت هاست که بخشی از اکوسیستم کالیفرنیا را تشکیل داده و همچنان ادامه دارد.

محققان امریکایی  می گویند “تغییرات آب و هوایی در حال حاضر فصول گرم و خشک تری را در جنوب کالیفرنیا به ارمغان آورده که به طور فزاینده ای به زمستان نیز سرایت کرده است. این امر به ویژه زمانی مشکل ساز است که بادهای شدید دریایی اغلب در اواخر پاییز و زمستان در این بخش از جهان رخ می دهد. هنگامی که چنین بادهای شدیدی با شرایط پوشش گیاهی بسیار خشک همپوشانی داشته باشند، همانطور که در حال حاضر وجود دارد، شرایط آتش سوزی بسیار خطرناکی را ایجاد خواهد کرد.

از آنجایی که سوزاندن سوخت های فسیلی و افزایش سطح گازهای گلخانه ای افزایش دما را به دنبال دارد، دانشمندان پیش بینی می کنند که نوسانات شدید آب و هوایی همچنان بی ثبات تر خواهد شد و بارندگی به طور فزاینده در مناطق کوتاه تر و شدید متمرکز خواهند شد که با دوره های خشکسالی شدیدتر در هم آمیخته می شود. به عبارتی جهان در آینده باید منتظر سیل و آتش سوزی های شدید باشد.

آیا چنین آتش سوزی هایی در انتظار ایران است؟

از نظر تاریخی و تا قبل از آتش سوزی فعلی، فصول آتش سوزی در کالیفرنیا به اواخر تابستان و اوایل پاییز محدود می شد، اما تغییرات آب و هوایی این الگو را مختل کردند. خشکسالی های طولانی مدت، زمستان های گرمتر و ذوب برف زودتر شرایطی را ایجاد کرده که در آن آتش سوزی ها در تمام طول سال رخ می دهند.

از سوی دیگر نباید ردپای گسترش شهری را در مناطق جنگلی دست کم بگیریم. در جوامعی که انسان ها بیشتر به مراتع و مناطق جنگی دسترسی پیدا می کنند امکان بیشتری را برای آتش سوزی فراهم خواهند آورد. به عنوان مثال، آتش سوزی Palisades در نزدیکی چنین مناطقی آغاز شد، جایی که پوشش گیاهی متراکم و فعالیت های انسانی نقطه اشتعال کاملی را ایجاد کرد.

آتش سوزی های جنگلی در سال ۲۰۲۵ نیاز فوری کشورها به تدوین استراتژی های سازگار با آب و هوا، مانند مدیریت بهتر زمین، افزایش بودجه برای پیشگیری از آتش سوزی و به روز رسانی پروتکل های توسعه شهرها را در مناطق مستعد آتش سوزی را برجسته کرده است. کارشناسان بر اهمیت کاهش انتشار گازهای گلخانه ای برای مهار اثرات بلندمدت تغییرات آب و هوایی و در عین حال سرمایه گذاری در راه حل های کوتاه مدت مانند سوختگی های کنترل شده، زیرساخت های مقاوم در برابر آتش سوزی و آموزش جامعه تأکید می کنند.

عوامل موثر بر آتش سوزی در امریکا، هشدارها درباره پیامدهای ویرانگر تغییرات آب و هوایی را برای ایران نیز به دنبال داشته و بررسی سیل ها و آتش سوزی های سال های اخیر کشورمان، ضرورت برنامه ریزی برای مواجهه با پیامدهای تغییرات آب و هوایی را دو چندان می کند. به ویژه در کشوری همچون ایران که همزمان با مسئله ناترازی انرژی و آلودگی هوا ناشی از سوزاندن سوخت های فسیلی برای تامین انرژی مواجه است.


منبع



خبر آنلاین


انتهای پیام/

source

توسط postbin.ir