استعفای محمدجواد ظریف از معاونت ریاست جمهوری ایران، هم در داخل کشور و هم در رسانههای بینالمللی واکنشهای قابل توجهی برانگیخت. این مسئله به تیتر بسیاری از رسانههای معتبر جهان، از جمله گاردین، واشنگتن پست، المانیتور و الجزیره تبدیل شد.
به گزارش سرویس بینالمللی نواندیش، الجزیره در یکی از تحلیلهای جالب خود به ترککردن همتی و ظریف در یک روز اشاره کرد و نوشت: ظریف در درباره کشمکشهای سیاسی ناشی از مشکلات اقتصادی ایران استعفا داد.
محمدجواد ظریف، مشاور سیاست خارجی رئیسجمهور ایران و یکی از چهرههای برجسته حامی دیاپلگم با غرب، بار دیگر در برابر مخالفتهای تند جناحهای رادیکالی در داخل کشور از حضور خود در دولت خداحافظی کرد. وی بامداد روز دوشنبه استعفای خود را در یک پیام آنلاین تاکید کرد و این را “پس از تلخترین دوران ۴۰ سال خدمت” توصیف کرد.
ظریف اعلام کرده که غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه، به او توصیه کرده است که استعفا دهد و به کار معلمی دانشگاه برگردد تا در این دوره آشفته برای کشور، از فشار بیشتر بر دولت جلوگیری کند. وی ماهها در زیر فشار جناحهای تندرو برای استعفا بود، به دلیل قانون 2022 که از اتباع دارای تابعیت مضاعف یا افرادی که اعضای خانواده درجهی اولشان دو تابعیتدار هستند، از تصدی پستهای سیاسی منع میکند. دو فرزند ظریف به دلیل تولد در آمریکا شهروند ایالات متحده هستند.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور میانهرو، هنوز به این مسئله علنیاً واکنش نشان نداده است، اگرچه رسانههای دولتی گزارشدهند تاکید کردهاند که دفتر وی استعفای ظریف را دریافت کرده است.
برکناری دو شخصیت برجسته اصلاحطلب از دولت ایران میتواند به غرب نشان دهد که تهران، پس از تحمل فشارهای خارجی، موضع سیاسی خود را تشدید خواهد کرد. این وضعیت ممکن است باعث شود که هیچ خبری از احتمال مذاکرههای بعدی نباشد.
source