شورشیان مخالف کودتاگران در میانمار، هم اکنون در ایالت «چین» این کشور، در حال نبرد با ارتش میانمار موسوم به «جانتا» با هدف به دست گرفتن کنترل بخشی از مرز مشترک میانمار و هند هستند.

به گفتۀ یکی از فرماندهان شورشیان، تلاش آنها بخشی از یک مبارزه گسترده‌تر علیه حکومت نظامی میانمار است و آنها تا کنون توانسته‌اند بر دو پایگاه نظامی میانمار در مناطق کوهستانی تسلط یابند.

سویی خار، معاون شبه‌نظامیان موسوم به «جبهه ملی چین» (CNF) اعلام کرد که از بامداد دوشنبه تا پایان روز، ده‌ها شورشی با ارتش میانمار جنگیده‌اند تا بتوانند دو پایگاه نظامی را در نزدیکی ایالت «میزورام» هند در نزدیکی مرز دو کشور تصرف کنند.

هنوز سخنگوی ارتش میانمار و وزارت خارجه هند به درخواست‌ها برای اظهارنظر در این باره پاسخ نداده‌اند و به نظر می‌رسد ژنرال‌های میانمار که در سال ۲۰۲۱ میلادی با کودتای نظامی قدرت را در این کشور به دست گرفتند، اکنون با بزرگترین آزمون حفظ قدرت خود روبرو هستند. 

نبرد اخیر که «عملیات ۱۰۲۷» نام گرفته، در اواخر ماه اکتبر و پس از آن آغاز شد که سه نیروی اقلیت قومی میانمار، یک حمله هماهنگ را آغاز و برخی شهرها و ایست‌های نظامی را تصرف کردند.

ژنرال‌ها می گویند که در حال نبرد با «تروریست‌ها» هستند و رئیس جمهوری منصوب شده از سوی حکومت کودتا نیز هفته گذشته گفت که میانمار به دلیل پاسخ ناکارآمد به شورش، اکنون در خطر تجزیه قرار دارد.

شورشیان، این نبرد را با حمله به مناطق تحت کنترل جانتا در ایالت «شان» واقع در مرز این کشور و چین آغاز کردند و مقامات نظامی منطقه که قادر به مقابله با حملات شورشیان نبودند نیز درنهایت کنترل چند شهر و بیش از ۱۰۰ پاسگاه امنیتی را از دست دادند.

درگیری‌ها در این هفته، با گشودن دو جبهه جدید در ایالت‌های غربی «راخین» و «چین» گسترش یافت و هزاران نفر را به سمت ایالت «میزورام» هند فراری داد.

فرار به هند

لالمالساوما هنامته، یکی از مقامات پلیس میانمار اعلام کرد که در پی حملات شورشیان، دست‌کم ۴۳ سرباز میانماری به سمت هند فرار کردند و درنهایت توسط نیروهای امنیتی هند در «میزورام» بازداشت شدند.

یک مقام امنیتی فدرال نیز که نخواست نامش فاش شود، به خبرگزاری رویترز گفت که دست‌کم ۳۹ نفر از این نیروها، توسط نیروهای هندی به یک گذرگاه مرزی در ایالت «مانیپور» هند که در همسایگی قرار داشته منتقل و در آنجا به مقامات میانمار تحویل داده شدند.

به گفتۀ سویی خار، معاون شبه‌نظامیان موسوم به «جبهه ملی چین»، شورشیان اکنون به دنبال تحکیم کنترل خود در امتداد مرز هند و میانمار هستند؛ یعنی جایی که ارتش میانمار دو اپایگاه دیگر نیز دارد.

او به رویترز گفت: «ما به پیش خواهیم رفت، تاکتیک ما حرکت از روستاها به سمت شهرها تا پایتخت است.»

ایالت «چین» که برای سال‌ها یک ایالت صلح‌آمیز محسوب می‌شد، پس از کودتای ۲۰۲۱ میلادی شاهد درگیری‌های شدیدی عمدتا از سوی رهبران حکومت نظامی علیه هزاران نفر از ساکنان این ایالت بود که اسلحه به دست گرفته بودند و بسیاری از آنها توسط «جبهه ملی چین» (CNF) آموزش دیده بودند.

ساکنان ایالت «میزورام» هند به دلایل مختلف از شورش در ایالت «چین» میانمار حمایت می‌کنند. یکی از این دلایل، روابط نزدیک قومی میان دو ایالت است؛ علاوه بر این ده‌ها هزار نفر از مردم میانمار پس از کودتای نظامی سال ۲۰۲۱ میلادی و آغاز سرکوب‌های گسترده، به این ایالت کوچک واقع در شرق هند گریختند تا در آنجا سرپناهی بیابند و در میان آنها بسیاری از قانونگذاران ایالتی و فدرال برکنار شده در میانمار نیز دیده می‌شدند.

حکومت نظامی در ایالت «راخین»

همزمان با تحولات در دو ایالت «چین» و «شان» در میانمار، گزارش‌ها از برقراری حکومت نظامی در ایالت «راخین» و حضور تانک‌ها در خیابان‌های شهر سیتوه، مرکز این ایالت خبر می‌دهند.

دولت میانمار نیز در شهر سیتوه، مقررات منع آمد و شد برقرار کرده و به ساکنان دستور داده است که بعد از ساعت ۹ شب خانه‌های خود را ترک نکنند؛ کسب و کارها نیز باید تا ساعت ۲۰:۳۰ تعطیل شوند.

یکی از ساکنان به رویترز گفت که «اگرچه مدارس باز هستند، اما بسیاری از خانواده‌ها امروز بچه‌های خود را به مدرسه نفرستادند».

بنا بر اعلام دو تن از ساکنان این ایالت همچنین سخنگوی «ارتش آزادیبخش روهینگیای آراکان»، درگیری در سراسر ایالت راخین در جریان بوده و در سراسر شب گذشته، صدای آتش توپخانه همچنین گروههای سربازانی که وارد شهر شدند، شنیده می‌شده است.

یکی از ساکنان شهر که نخواست نامش فاش شود، به رویترز گفت: «دیشب یک خمپاره شلیک شده از توپخانه، در یکی از خیابان‌های شهر سقوط کرد. هنوز آمار زخمی‌ها و تلفات گزارش نشده و مردم شروع به فرار از شهر کرده‌اند. سربازان اکنون در شهر هستند.»

source

توسط postbin.ir