یک پسر ۱۵ ساله در خارج از استکهلم سوار تاکسی میشود، یک تفنگ پر را پنهان کرده و از راننده میخواهد او را به سفارت اسرائیل ببرد. اما او تنها نیست چرا که یک نوجوان ۱۳ ساله در گوتنبرگ در حالی دستگیر میشود که به سمت شرکت صنعت دفاعی اسرائیلی Elbit Systems شلیک میکند.
در همان مرکز، یک نوجوان ۱۶ ساله به کاشت مواد منفجره دستساز در مقابل ورودی اصلی کمک میکند.
بلومبرگ در گزارشی به این موضوع پرداخته و مینویسد: مقامهای پلیس میگویند که هر سه حملهای که امسال رخ دادهاند، بخشی از یک روند جدید هستند که در آن بازیگران وابسته به ایران، مجرمان محلی، از جمله نوجوانان، را برای هدف قرار دادن یهودیان و اهداف اسرائیلی در اروپا جذب میکنند. مأموریت ایران در سازمان ملل به درخواست برای اظهار نظر پاسخ نداده است.
این حوادث نشان میدهند که چگونه جنگ بین اسرائیل و نیروهای نیابتی ایران در خاورمیانه، تهران را به تشدید عملیات مخفیانهاش در اروپا سوق میدهد و این موضوع باعث نگرانی دولتهایی شده است که از افزایش تنشها میان جوامع تقسیمشده بر سر مسائل مهاجرت نگران هستند.
در پاییز امسال، هم سرویسهای امنیتی سوئد و هم نروژ نسبت به عملیاتهای تحت حمایت ایران هشدار دادهاند و نروژ در ماه اکتبر به طور موقت سطح هشدار تروریسم خود را از متوسط به بالا افزایش داده، پلیس را مسلح کرده و کنترلهای مرزی را با همسایه اسکاندیناوی خود برقرار کرده است.
در ماه مه در بروکسل، سرویسهای امنیتی کودکانی به سن ۱۴ سال را یافتند که حملهای را به سفارت اسرائیل سازماندهی میکردند. سازمان MI5 بریتانیا نیز هشدارهایی درباره افزایش حملات مرتبط با ایران صادر کرده است. اما کشورهای شمال اروپا به شکل پررنگتری آسیبپذیر هستند.
این کشورها به طور سنتی جوامعی باز با حداقل نظارت پلیسی و سطح اعتماد بالا بودهاند. اما اکنون گروههای جنایی بینالمللی در میان جوامع فقیر و اغلب مهاجرنشین ریشه دواندهاند. خشم برخی گروهها نسبت به تعداد غیرنظامیانی که توسط ارتش اسرائیل در غزه و لبنان کشته شدهاند، جذب نیروهای جدید را آسانتر کرده است.
پیتر نسر، پژوهشگر تروریسم در موسسه تحقیقات دفاعی نروژ میگوید افرادی که از طرف حکومت ایران عمل میکنند، از طریق پلتفرمهایی مانند تلگرام، تیکتاک یا واتساپ به مزدوران احتمالی دسترسی پیدا میکنند. قیمتها از حدود ۱۵۰۰ یورو (۱۵۶۰ دلار) برای یک قتل شروع میشود. به گفته یکی از افرادی که این تجارت غیرقانونی را دنبال کرده است، هزینه یک حمله با کوکتل مولوتوف ممکن است تنها ۱۲۰ یورو باشد.
نسر در ادامه میگوید: «اگر چنین باشد، احتمالاً اجرای آن نشانههای یک آماتور را خواهد داشت و مجریان همچنین از این اپها برای هدایت و مشاوره جذبشدگان در حین عملیاتها استفاده میکنند.»
هرچند در طول یک سال و نیم گذشته بخش قابل توجهی از گروههای نیابتی ایران در منطقه خاورمیانه نابود و یا تضعیف شدهاند اما همچنان فعالیتهای ایران در اروپا ادامه دارد.
در حالی که برخی از جوانان به دلیل ناامیدی از آنچه که آن را جنگ بیرحمانه اسرائیل در غزه میدانند، انگیزه دارند، برخی دیگر صرفاً توسط پول هدایت میشوند و گاهی جوانان مرتکب حتی نمیدانند که برای چه چیزی ثبتنام میکنند. اگر زیر ۱۵ سال باشند، نمیتوان آنها را در سوئد یا نروژ محاکمه کرد.
سرویس امنیتی سوئد در بیانیهای که اوایل سال جاری در خصوص اقدامات کیفری و جنایی نوجوانان منتشر کرده بود در این رابطه چنین گفته بود: «مواردی وجود دارد که نیابتیها نمیدانند یا متوجه نمیشوند که به نمایندگی از یک قدرت خارجی عمل میکنند.»
بر اساس گزارشهای پلیس پسر نوجوانی که در ماه مه، قصد داشت به اسرائيلیها در استکهلم حمله کند حتی نمیدانست سفارت کجاست وقتی راننده از او مقصد را پرسیده بود مجبور شد با کسی تماس بگیرد و از واسطه بپرسد که باید به کجا برود. اما پلیس که حرکات او را زیر نظر داشت قبل از رسیدن به مقصد تاکسی را متوقف کرد.
در ۱ اکتبر، پلیس سوئد با گزارش تیراندازی به همان ساختمان سفارت شتافت، اما دیر رسید تا عامل حادثه را دستگیر کند. گزارشهای پلیس نشان میدهد که مظنون در قطاری به سمت کپنهاگ بود که همان شب با دو انفجار مهیب نزدیک به سفارت اسرائیل در پایتخت دانمارک لرزید. مقامات امنیتی گفتند که باور دارند این مرد نیز توسط ایران جذب شده بود.
پسر ۱۶ سالهای که در ماه مه به شرکت «البیت سیستمز» حمله کرد، از دو فلاسک ترموسی که با مواد منفجره پر شده بود استفاده کرد تا شرکت دفاعی اسرائیلی را هدف قرار دهد و به همراه یک همدست ۲۳ ساله متهم شد. اگرچه تحقیقات نتوانست مشخص کند چه کسی به آنها دستور داده یا پول منتقل کرده اما دادستان پرونده گفت که به نظر واضح است آنها به نمایندگی از طرف دیگری عمل میکردند.
سوئد سالهاست که با افزایش حضور باندهای جنایتکار سازمانیافته که به دنبال جذب جوانان از جوامع مهاجر آن هستند، دست و پنجه نرم میکند.
بیش از ۱.۵ میلیون نفر از سال ۱۹۸۰ به این کشور مهاجرت کردهاند و اکنون حدود ۲۰ درصد از جمعیت در خارج از کشور متولد شدهاند. اما بسیاری در تطبیق با جامعه دچار مشکل هستند.
در یک نظرسنجی اخیر، ۴۰٪ از مهاجران گفتهاند که احساس نمیکنند در جامعه سوئد ادغام شدهاند. کاهش منابع رفاهی و نرخهای بالاتر فقر در محلههای مهاجرین، جذب نیرو برای باندهای جنایتکار و به طور فزایندهای، بازیگران دشمن مانند ایران را آسانتر کرده است.
حالا در نروژ نگرانیهایی وجود دارد که این مشکلات از مرز باز۱۶۰۰ کیلومتری که دو کشور را از هم جدا میکند، گسترش یابد. هشدارها در مورد «وضعیتهای سوئدی» در مباحث سیاسی اسلو به امری معمول تبدیل شده و مقامات در حال مشاهده الگوهای مشابهی هستند که در سوئد و دانمارک رواج یافته است.
در سوئد، نگرانیهای فزاینده در مورد مهاجرت و ایمنی عمومی به افزایش حمایت از حزب راستگرای سوئدی، دومین حزب بزرگ پارلمان و حامی کلیدی دولت اقلیتی نخستوزیر محافظهکار اولف کریسترشون کمک کرده است. با کمک راستگراها، کریسترشون زندانهای ویژهای برای کودکان زیر ۱۵ سال معرفی کرده است.
با این حال حتی همین زندانها برای افراد زیر ۱۵ سال هم به معضل دیگری برای سوئد تبدیل شده و افراد در آنجا جذب باندهای جنایتکار بزرگتر میشوند و پس از آزادی از زندان یا آن خانههای اصلاح تربیت به یک جنایتکار حرفهایتر تبدیل شده و ماموریتهای بعدی را انجام میدهند.
در نتیجه حتی این حزب دستراستی هم نتوانسته مشکلاتی را که وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات بر آنها غلبه خواهد کرد حتی کاهش دهد.
نروژ در کمتر از یک سال آینده انتخابات برگزار میشود و نخستوزیر سوسیال دموکرات، یوناس گاهر استوره، موضوع جرمهای نوجوانان را به اولویت تبدیل کرده و وعده داده که با جدیت بیشتری با جدیترین تخلفات برخورد کند. حزب مخالف راستگرا، حزب پیشرفت، که در نظرسنجیها پیشتاز است، میخواهد کارهای بیشتری در این خصوص انجام دهد و با پیروی از رویکرد سوئدیها، امکان زندانی کردن نوجوانان ۱۵ ساله را فراهم کند.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
در یک کشور کوچک و ثروتمند مانند نروژ، احتمال حملات بیشتر که ممکن است به نفع راستگرایان در آستانه انتخابات سپتامبر باشد، برخی مقامات را نگران کرده است.
source