یک فعال تئاتر از نبود رشته تئاتر کودک و نوجوان در دانشگاه انتقاد کرد و گفت: وقتی هیچ پاتوقی برای فعالیت‌های فرهنگی نوجوانان نداریم، نباید هم تعجب کنیم اگر در دام مواد مخدر افتادند.

مهدی قلعه که این روزها نمایش «ونوش و کوهستان» را اجرا می‌کند، در گفتگو با ایسنا با ارایه توضیحاتی درباره این اثر نمایشی، از وضعیت تولید تئاتر کودک ابراز تاسف کرد.

این کارگردان تئاتر که نمایش خود را برای گروه سنی خردسال و  کودک روی صحنه می‌برد، درباره وضعیت تئاتر کودک و نوجوان توضیح داد: وضعیت تئاتر کودک و نوجوان هم مانند وضعیت کلی تئاتر است. ضمن اینکه در بخش سخت‌افرازی هم مشکلات خود را داریم. ما هنوز یک سالن تخصصی برای تئاتر کودک نداریم؛ سالنی که صندلی‌هایش مناسب تماشاگران کودک باشد. در حال حاضر اگر بچه‌های در تالار هنر ردیف‌های عقب سالن بنشیند، ممکن است نتواند صحنه را ببیند. اینها مسایلی است که باید برای آن فکری کنیم.

او ادامه داد: از سوی دیگر تولید تئاتر کودک هزینه‌های بالایی دارد؛ در تئاتر کودک باید برای دکور، لباس، گریم و … هزینه کرد. این در حالی است که بودجه‌ای برای ساخت تئاتر کودک تعریف نشده و گروه‌های فعال در این زمینه برابر کمک هزینه‌های ناچیز باید نمایش‌های خود را اجرا کنند یا تماما باید به گیشه تکیه کنند و همه اینها شرایط ساخت تئاتر کودک را دشوار کرده است. به همین دلیل دوستان گاه ناچار می‌شوند قناعت کنند و همین به کیفیت آثار آسیب می‌زند. البته با وجود همه این سختی‌ها تولیدات خوبی در زمینه تئاتر کودک داریم که حتی در خارج از کشور هم موفقیت‌هایی به دست آورده‌اند.

این فعال تئاتر کودک در ادامه از نبود رشته یا دانشگاهی برای آموزش تئاتر کودک و نوجوان انتقاد کرد و افزود: هیچ دانشگاهی برای آموزش تئاتر کودک نداریم و در دانشگاه هم چنین رشته‌ای نیست. به همین دلیل فعالان تئاتر کودک به صورت خودجوش آموزش می‌بینند یا از راه شرکت در کارگاه‌های آموزشی داخلی یا خارجی، دانش خود را ارتقا می‌دهند. به همین دلیل به کانون پرورش فکری پیشنهاد کردم دانشگاهی را برای آموزش تئاتر کودک و نوجوان تاسیس کند که البته این پیشنهاد هنوز به جایی نرسیده است.

در هیچ دانشگاهی جایی ندارند!

قلعه در پاسخ به اینکه پیش از این بنیاد تئاتر کودک پیگیر تشکیل رشته تئاتر کودک و نوجوان در دانشگاه بود، توضیح داد: سال‌ها پیش آقای داود کیانیان و محمد باقر قهرمانی، مدیر گروه وقت تئاتر دانشکده هنرهای زیبا پیگیر ایجاد این رشته بودند و حتی ۹۵ واحد درسی هم تعریف کردند اما متاسفانه تلاش‌شان بی‌نتیجه ماند و این در حالی است که هر از گاهی زمزمه‌هایی هم شنیده می‌شود مبنی بر حذف مقطع کارشناسی ارشد رشته عروسکی که این هم در نوع خود اتفاق بدی است.

او با تاکید بر اینکه نبود آموزش آکادمیک به تئاتر کودک و نوجوان آسیب جدی وارد می‌کند، ادامه داد:کسی که می‌خواهد نمایش عروسکی اجرا کند، حتما باید کودک را بشناسد، روانشناسی بداند، رنگ‌ها را بشناسد و … قطعا نبود آموزش آکادمیک در سطح کیفی آثار کودک و نوجوان تاثیرگذار است. با این حال فعالان تئاتر کودک می‌کوشند از راه ارتباط با گروه‌های فعال دیگر کشورها، دانش و تجربیات خود را به روز کنند.

قلعه اضافه کرد: با همه اینها فعالیت‌هایی در حوزه تئاتر کودک و خردسال انجام می‌شود ولی در زمینه تئاتر نوجوان بسیار ضعف داریم. نوجوانان حاضر نیستند در مکان‌هایی مانند تالار هنر یا کانون پرورش فکری نمایش‌های نوجوانانه ببینند چون عمده فعالیت این مراکز بر تئاتر کودک بوده و تماشاگران آنها کودکان و خردسالان هستند. متاسفانه هیچ پاتوقی برای نوجوانان نداریم و ایجاد چنین مراکزی به همراهی شهرداری و وزارت ارشاد وابسته است. وقتی پاتوقی برای فعالیت‌های فرهنگی نوجوانان نداریم نباید هم تعجب کنیم که آنان در این سن حساس به دام مواد مخدر بی افتند چون ما هیچ کالای مناسبی به آنان ارایه نداده‌ایم.

در هیچ دانشگاهی جایی ندارند!

قلعه در بخش بعدی این گفتگو با ارایه توضیحاتی درباره نمایش خود افزود: نمایش ما درباره رابطه دوستی یک بچه گرگ و یک گوسفند است. در این نمایش برخلاف معمول، بچه گرگ خیلی هم مهربان است ولی چون گرگ و گوسفند قطعا دشمن هستند، آنان به این نتیجه می‌رسند که هرکس باید طبق طبیعت خود زندگی کند، جای گوسفند و گرگ با یکدیگر متفاوت است. ضمن اینکه کودکان هم باید در انتخاب دوست دقت کنند.

به گزارش ایسنا، نمایش «ونوش و کوهستان» نوشته شهرام کرمی است که با بازی قاسم ‌انصاری ‌شاد، رسول قنبری، مهدی ‌مزدارانی، بهاره سلیمانی، روژینا ‌میرزایی، مهدی قلعه، علی صفا روی صحنه می‌رود.

این اثر نمایشی ویژه گروه سنی بالای ۴ سال هر روز ساعت ۱۸ و پانزده دقیقه در سالن بوستان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان اجرا می‌شود. این نمایش صبح‌ها نیز اجرای ویژه برای مدارس دارد.

انتهای پیام

source

توسط postbin.ir