ایسنا/ایلام مدیر پایگاه پژوهشی ملی سیمره گفت: شهر تاریخی سیمره (دره‌شهر) با قدمتی هزاران ساله، بزرگترین و شناخته‌شده‌ترین اثر تاریخی استان ایلام، طی سال‌های اخیر با برنامه‌ریزی‌های متخصصان و کاوش‌های علمی، گستره‌ جدیدی از هویت تاریخی خود را فاش کرده است.

جمال شیخی در گفت‌وگو با ایسنا  اظهار کرد: در کنار شهر امروزی دره‌شهر واقع شده است، مساحت عرصه این شهر تاریخی در گذشته ۱۲۰ هکتار تعیین شده بود، اما طی برنامه گمانه‌زنی که به سرپرستی من انجام شد، نزدیک به ۲۲ هکتار به این عرصه اضافه شد و این رقم اکنون به ۱۴۲ هکتار رسیده است.

وی خاطرنشان کرد: این شهر تاریخی یکی از نخستین آثار ثبت‌شده در فهرست آثار ملی کشور است و تحت شماره ۶ در سال ۱۳۱۰ به ثبت رسیده است، قدمت این شهر بر اساس مطالعات میدانی و منابع مکتوب موجود به اواخر دوران ساسانی و قرون اولیه اسلامی بازمی‌گردد اما یافته‌های جدید حاکی از وجود شواهد قدیمی‌تر، دست‌کم از دوران اشکانی است.

شیخی توضیح داد: پرونده ثبت این شهر در فهرست آثار شاخص جهان اسلام (آیسسکو) تهیه شده و طرح پیشنهادی ثبت جهانی منظر سیمره و کبیرکوه با محوریت شهر تاریخی سیمره نیز به وزارت متبوع ارسال شده است.

وی گفت: شهر تاریخی دره‌شهر زیر نظر پایگاه پژوهشی ملی سیمره مدیریت می‌شود و برنامه‌های مرمتی و ساماندهی آثار موجود در آن هر ساله به انجام می‌رسد.

شاهدان تاریخی

شیخی افزود: سیاحان، جغرافیدانان و تاریخ‌نگاران متعددی از جمله مقدسی، ابن خردادبه، اصطخری، مستوفی، ابن حوقل، جزری، یاقوت حموی و ابن اثیر در قرون اولیه اسلامی در کتب و نوشته‌های خود به شهر تاریخی سیمره (دره‌شهر) پرداخته‌اند.

وی ادامه داد: همچنین شخصیت‌هایی همچون سر هنری راولینسون (۱۸۳۹ میلادی)، ژاک دمورگان (۱۸۹۱ میلادی) و هیئت باستان‌شناسی هلمز (۱۹۳۴–۱۹۳۸ میلادی) نیز مطالعاتی درباره این شهر تاریخی انجام داده‌اند.

کاوش‌ها و یافته‌های مهم

این باستان‌شناس در خصوص کاوش‌های صورت گرفته در شهر سیمره اظهار کرد: تاکنون ۱۱ فصل کاوش باستان‌شناسی در شهر تاریخی سیمره انجام شده است، یافته‌های حاصل شامل بناهای شاخصی مانند بازار، معابر، خانه اربابی، کاروانسرا و بنایی موسوم به مسجد است.

وی افزود: علاوه بر این بناها، در محدوده شهر تاریخی چهارتاقی سرخ‌آباد و قلعه جهانگیرآباد نیز وجود دارد، یافته‌های ارزشمندی مانند گچبری‌های نفیس و ظروف سفالی نیز از کاوش‌های این شهر به دست آمده است.

عرصه شهر تاریخی سیمره به ۱۴۲ هکتار افزایش یافت

بناهای شاخص

بنای موسوم به مسجد

شیخی درباره این بنا گفت: بنای مسجد سیمره بر روی یک تپه در مرکز شهر تاریخی قرار گرفته است. این بنا دارای فرم مستطیلی به ابعاد ۴۰×۲۲ متر است و کشیدگی شمالی-جنوبی با چرخشی حدود ۳۰ درجه به سمت غرب دارد.

وی افزود: این بنا از لحاظ نوع مصالح و نحوه ساخت مشابه بناهای هم‌عصر خود است، اما استفاده از دروازه‌های زینتی و گچبری‌های فراوان باعث شده شاخص‌ترین بنا در این شهر تاریخی محسوب شود.

گچبری‌های معماری

در خصوص گچبری‌های این شهر توضیح داد: گچبری‌های متنوعی که در دیوارها، قوس‌ها و طاقچه‌های مسجد دیده می‌شود، یکی از مهم‌ترین یافته‌های باستان‌شناسی در این محوطه است.

وی افزود: این گچبری‌ها نه تنها از نظر هنری برجسته هستند، بلکه می‌توانند سندی قابل استناد برای تاریخ‌گذاری بنای مسجد و در نتیجه تعیین زمان ساخت و حیات شهر تاریخی سیمره باشند.

خانه اربابی

شیخی درباره خانه اربابی گفت: این بنا در شمال غرب شهر تاریخی قرار دارد و دارای طرحی درون‌گرا حول یک حیاط مرکزی است، مصالح آن شامل لاشه سنگ و ملات گچ است و پوشش سقف‌ها به‌صورت طاق گهواره‌ای بوده است.

کاروانسرا

وی در ادامه درباره کاروانسرا گفت: این بنا در جنوب شهر و مجاورت پل بندی قرار دارد و وجود اطاق‌های نشیمن بزرگ، سیستم آب‌رسانی و دفع فاضلاب، نشان از کاربری عمومی و احتمالاً استراحتگاهی دارد.

عرصه شهر تاریخی سیمره به ۱۴۲ هکتار افزایش یافت

معابر و شبکه آب‌رسانی

شیخی در خصوص معابر و سیستم زیرساختی این شهر تاریخی گفت: سه معبر اصلی در راستاهای مختلف شناسایی شده‌اند که عرض آن‌ها بین ۳٫۵ تا ۴ متر متغیر است. این معابر دارای جوی‌های آبی، کف‌سازی سنگی و در بیشتر موارد سقفی بوده‌اند.

وی افزود: همچنین سیستم زه‌کشی پیشرفته‌ای شامل لوله‌های سفالی و کانال‌های سنگ‌چین در این شهر وجود داشته است که گواه تمدن‌آلودگی بالای ساکنان آن است.

زمینه‌های ثبت جهانی

مدیر پایگاه پژوهشی ملی سیمره گفت: با توجه به غنای معماری، گستره تاریخی و شواهد مکتوب، شهر تاریخی سیمره فرصت خوبی برای ثبت جهانی در فهرست یونسکو است.

وی افزود: طرح پیشنهادی ثبت جهانی منظر سیمره و کبیرکوه در حال آماده‌سازی است و امیدواریم با همکاری دستگاه‌های مرتبط، این اثر تاریخی در آینده‌ای نزدیک معرفت‌های فرهنگی و تاریخی ایران را در صحنه جهانی برجسته کند.

انتهای پیام

source

توسط postbin.ir